Rehabilitering av historiske Bodøbygg


Historiske bygg og relegging av skifertak

Da er vi godt i gang med relegging av skifertak i parkveien i Bodø, dette huset er bygd på 1800 tallet og er et av de få husene i byen som overlevde krigens herjinger og er et utrolig spennende bygg å få være med å jobbe på.

Denne vinteren blir vi nok å huske for de gamle byggene, norrøna hotell etter nyttår, etter det jobben med stabburet på Valle som også er fra 1800-tallet og en ny jobb på trappen i Lofoten.

Nå kan man jo trygt si at vinteren er her, men tenk så heldige vi har vært med været så langt. Jobbing på tak blir så mye enklere og tryggere når man ikke trenger å plages med snø, regn, sludd og ellers vær man kan forvente av årstiden.

Ekte håndtverk

Forskjellen på gamle tak og nye tak er store, både i forhold til byggemetode, materialbruk og materialvalg. Det er nesten så man blir imponert når man ser hvor mye arbeid det er lagt i å legge noe så enkelt som et tak.

I Parkveien har vi fått en del utfordringer med råtten tro, men svært lite i forhold til hvor gammelt huset er, og vi mistenker at det har med materialvalgene å gjøre. Saktevoksende trær med tett ved, utstrakt bruk av never og bark, og selvfølgelig skifer på toppen av dette har bidratt til å holde taket på plass i over 100 år.

Vi gjør vårt ypperste for å respektere det gamle og historiske og prøver i så liten grad som mulig å endre på det opprinnelige så fremst det er mulig.

Dette taket har blitt relagt tidligere, både i forbindelse med en lekkasje for noen år siden, men også for 40-60 år siden mistenker vi. Dette vises både på spiker som er brukt til innfesting og er av nyere galvanisert type, men også den gamle handsmidde spikeren som er slått ned i troen og som vi har hatt et salig strev med å fjerne før vi legger underlagspapp.

Fram til vi blir fedige med jobben kan dere jo se på hva vi har gjort sålangt!

parkveien historisk bygning

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *