Stabburet på Valle 1


Stabburet på valle

Krevde sin mann når det kom til nøyaktighet, byggeskikk og respekt for det gamle handtverk når vi gikk løs på stabburet på valle.

Vi var så heldige å få jobben med å relegge skifetaket og bytte ut et råttent gulv som har kjenne på tidens tann.

Dette stabburet ble oppført på 1800-tallet og har blitt påbygd i senere tid uten at eier har klart å fastslå nøyaktig når. Dette er et laftet bygg som har blitt påbygd hvor kun den gamle delen er av laft.

Deler av fundamenteringen har med årene råtnet, og det er forsøkt sikret i den senere tid, men det er enda tydelig at bygget ikke er helt i «vater». Dette har igjen gjort at vårt arbeid har måttet blitt utført med andre målinger enn normalt.  Vi måtte riktig nok etablere et par nye støttepunkter for å forsterke fundamenteringen og skiftet samtidig ut 2 punkter som hadde seget ned i jorden. Dette førte til at bygget ble litt mindre «bølgete» og mere jevnt skjevt.

Skifertak

Taket på stabburet var av det vi mistenker en lokal skifer, i mange kaliber, både i tykkelse og generell størrelse. Spiker som var benyttet var av handsmidd type, hvor hodet på 9 av 10 spiker var rustet fast i skiferen og måtte bankes ut av steinen.

Videre har vi gjort renoveringen så likt det gamle som overhode mulig. Den gamle troen var stedvis råtten og desverre måtte vi fjerne en del av dette. Ny tro ble lagt på oppå slik at innvendig uttrykk ble så likt det gamle som mulig. Der ble også montert nymotens underlagstak, diffusjonsåpent og luftet. Nye beslag ble i galavanisert utførelse, både mønebeslag og spillblekk.

Innvendig har stabburet vært brukt både som skole, til overnatting og til lagring av divere salte produkter. Dette vistes særlig godt på 3 av rommene hvor gulvene var mer preservert i salt enn en gammel saltet sei. Her var utfordringen å finne et gulv som var mer tilnærmet orginalen og valget falt på Moelven sit etna natur. Dette heltregulvet er mørkt og med mye spill i seg og passet bra for dette stabburet.

Vi takker så mye for oppdraget og håper med dette at stabburet kan stå i 100 nye år.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Én tanke om “Stabburet på Valle